villareyonuÇalışma Saatleri : 09:00 - 01:00
villareyonu
    11Kasım2022

    Aspendos Antik Kenti Gezi Rehberi

    Antalya, doğal güzelliklerinin yanı sıra pek çok antik kente de ev sahipliği yapmaktadır. Bu kentlerden belki de en tanınmış ve büyüleyici olanı Aspendos Antik Kenti’dir. Kent, antik dünyanın mühendislik ve mimarlık harikası eserlerinin günümüze ulaşmış örnekleri ile hayranlık uyandırır.

    Aspendos ya da Belkıs, iyi korunmuş antik amfitiyatrosu ile ün kazanmış bir antik kenttir. Pamfilya’nın en zengin şehirlerinden bir tanesidir. Önemli ticaret yolları üzerinde bulunması ve bölgenin en büyük nehirlerinden olan Köprüçay (Eurymedon) Irmağı ile limana bağlantısı olması her dönem ele geçirilmek istenen kentlerden biri olmuştur. Aspendos gezi rehberi yazımızda ufkunuzu açacak ve mimarisi ile de sizi etkileyecek bir kentin hikayesine yer vereceğiz.

    Aspendos Antik Kenti Tarihi

    aspendos antik kalıntılar

    En erken iskanı Eski Tunç Çağına kadar giden kent, Köprüçay’ın dağlık bölgesindeki düzlük alana iki tepe üzerine M.Ö. 10. yy’da Akalar tarafından kurulmuştur. Ticaret ağı üzerindeki Aspendos, M.Ö. 5. yy’da Pers İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir. M.Ö. 467 yılında Köprüçay’ın çevresinde Persler ve Yunanlılar arasında geçen Eurymedon Savaşı sonucunda Yunan ordusunun galip gelmesiyle Büyük İskender’in yönetimine geçmiştir. Büyük İskender ölünce Ptolemaios egemenliğinde en parlak ve en ihtişamlı dönemini yaşamıştır. Önemli yapıları da bu Roma İmparatorluk Döneminde yapılmıştır.

    Aspendos, devam eden süreçte Bizans ve Selçukluların egemenliğine geçmiştir. Kentin ünlü tiyatrosunun günümüze ulaşabilmesinin en önemli müsebbibi Selçuklular Döneminde yapılan bakım ve onarım çalışmalarıdır. Bugün dış cephe ortasında yer alan kapı eklentisinde ve cephedeki koyu kırmızı zigzag desenli Selçuklu sıvasının izlerini görebilmek mümkündür. En son 1930 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaretinden sonra restore edilip tekrar kullanıma açılması istenmiştir.

    Aspendos’un önemli özelliklerinden biri de tüm Akdeniz dünyasında geçerli olan kendi sikkelerinin basılmasıdır. Anıtsal büyüklükteki yapıların inşa edilmesi ekonomisinin ne kadar iyi olduğunun belirtisidir. Aspendos Antik Kenti en önemli gelirini pamuk tarımında kullanılan Kapria Gölü’nden elde edilen tuz ihracatından sağlamaktadır. Ayrıca bağcılık, şarap, zeytin, zeytinyağı, yaş meyveler ve diğer tahıllarla birlikte nehir taşımacılığı ile Akdeniz limanlarına ulaştırılıyordu. Tarihçilerin bahsettiği üzere Aspendos’ta yetiştirilen atlar tüm Yakındoğu ve Akdeniz coğrafyasında aranan atlardır.

    Aspendos Antik Kenti’ne geldiğinizde sizi birçok yapı bekliyor olacak. Bunlar Aspendos Antik tiyatrosu, su kemeri, stadion, bazilika, agora, hamam, Nympheum (anıtsal çeşme), meclis binası, anıtsal tak, akropol kalıntılarıdır. Bu yapıların hepsi tiyatro kadar korunmuş durumda değildir. Ancak kalıntıların arasında dolaşırken ayakta olsalar nasıl bir güzelliğe sahip olacaklarını hayal etmeden duramayacaksınız. Tarihin mistik dünyasında zamanın ruhunu hissedebileceğiniz bir yolculuğa çıkacaksınız.

    Aspendos Antik Kenti’nin Hikayesi ve Keşfi

    Aspendos Antik Kenti’nin çok ilginç bir hikayesi vardır. Aspendos kralının herkesin evlenmek istediği güzelliği dillere destan bir kızı vardır. Kızı Belkıs’ı kiminle evlendireceğine bir türlü karar verememektedir. Çareyi bir yarışma düzenlemekte bulur. Halkına seslenerek ¨Her kim, kentimiz için güzel ve faydalı bir şey yaparsa kızımı ona vereceğim¨ der. Bunun üzerine mimar olan iki kardeş güzel bir şey yapmak için çalışmaya başlıyorlar. Mimarlardan biri kente çok uzaktan zorlu yollardan geçerek su getiren su kemerlerini inşa ediyor. Kardeşlerden diğeri ise görkemli mimarisi ve çağının çok ötesinde akustik sistemiyle büyüleyici amfitiyatroyu inşa eder.

    Kral iki eseri de incelemeye başlıyor. İki eseri de çok beğeniyor ve hangisini seçeceğine karar veremeyince ürkütücü bir çözüm buluyor. Mimarlara eserlerini çok beğendiğini ve sözünü tutmak için kızını ortadan ikiye bölüp vereceğini belirtiyor. Kralın bu korkunç çözümü üzerine gönlünü Belkıs’a kaptıran mimarlardan biri ¨Ben vazgeçtim, kızınızı rakibime verin¨ der. Kral, kızını bu kadar çok seven mimarla evlendirmeye karar verir. Başka bir rivayete göre de Aspendos kralı sözünü gerçekleştirerek kızını ikiye bölerek mimar kardeşlere verir.

    Aspendos Antik Tiyatrosu

    aspendos antik tiyatro

    Aspendos tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir. Kentin en önemli ve ihtişamlı yapısı da çok iyi korunarak günümüze ulaşabilen antik tiyatrosudur. Bu kadar önemli olmasının nedeni ise Anadolu Roma tiyatroları arasında sahnesi ile birlikte ayakta kalabilmiş ve en iyi korunmuş tiyatro olmasıdır. Tiyatronun mimarı Aspendoslu Theodorus'un oğlu Zenon’dur. Antonius Pius zamanında yapımına başlanılan tiyatro, Marcus Aurelius zamanında bitirilmiştir. Tiyatro tamamlandıktan sonra kentin yerli tanrılarına ve imparator ailesine sunulmuştur.

    Amfitiyatro 15 bin kişilik izleyici kapasitesine sahiptir. Devasa yapısı ve oturma sıralarının en arkasına bile ulaşabilen döneminin ilerisinde teknolojiye sahip akustik yapısı ile son derecede başarılı bir mimariye sahiptir. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan Aspendos Antik Tiyatroda günümüzde tiyatro oyunları sergilenmekte, konserler verilmekte ve çeşitli etkinlikler aktif olarak düzenlenmektedir.

    Aspendos Nerededir ve Nasıl Gidilir?

     

    Aspendos, Antalya ilinin Serik ilçesine bağlı Belkıs Köyü’nde yer alır. Antalya’nın 8 km doğusunda yer alan Aspendos Antik Kenti dünyaca ünlü bir yer olarak değerli kültür mirasımızın bir parçasıdır.

    Antalya’ya gittiğinizde Aspendos’a nasıl gidilir sorusunun cevabını hemen verelim. Antalya - Alanya yolunda, yolun 44. kilometresinden kuzeye döndüğünüzde kolayca ulaşmak mümkündür. Yolun 2 km içerisinde Aspendos turları düzenlenmektedir. Bu turlardan birine katılarak rehber eşliğinde detaylı bilgi alacağınız bir tur yapabilirsiniz. Aspendos, Antalya merkeze 50 km, Alanya’ya 94 km, Side’ye 35 km mesafede yer alır. Kentin bulunduğu Serik ilçesine Antalya otogarından ulaşabilirsiniz.   

    Aspendos Giriş Ücreti Ne Kadar?

    Aspendos Antik Kenti’ne giriş ücreti 2023 yılı için 100 TL’dir. Geziniz esnasında arzu ederseniz sesli rehberlik hizmetinden faydalanabilirsiniz.

    Aspendos’a Müze Kartla Girilir Mi?

    Bir çok ören yerinde olduğu gibi Aspendos’a da müze kartla giriliyor. Müze karta sahipseniz başka bir ücret ödemeden Aspendos’u gezebilirsiniz.

    Aspendos Ziyaret Saatleri Ne Zaman?

    Aspendos Antik kentini haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Kent, sabah 08.00 ve akşam 19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Gişenin kapanış saati de 18.30 olarak belirtilmiştir.

    Aspendos Antik Kenti’ne Yakın Konaklama Seçenekleri

    Eşsiz doğası ve iklimiyle her mevsim doyasıya tatil yapacağınız ve gezebileceğiniz rotalardan biri olan Antalya’da çok çeşitli konaklama olanakları bulunmaktadır. Aspendos yakın konaklama seçenekleri arasında en keyif alacağınız konaklama, doğayla bütünleşen villalardır. Aspendos geziniz sırasında Antalya villa kiralama ile lüks ve konforlu bir ortam sağlayan villalarda huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz.

    Antalya’nın en gözde tatil beldelerinde konumlanan kiralık villalar sayesinde sevdikleriniz, aileniz ya da kalabalık arkadaş grubunuzla eğlenceli ve keyifli tatil fırsatı yakalayabilirsiniz. Deniz ve doğa manzaralı, merkeze yakın, jakuzili, ekonomik, lüks, muhafazakar ve balayı villası gibi pek çok farklı villa tipi arasından tatil anlayışınıza en uygun olan villayı kiralayarak tatilinize başlayabilirsiniz. Villanızda evinizin konforunda gibi hissedebileceksiniz. Modern ev eşyaları ile zevkli dizayn edilmiş villaların korunaklı bahçesi ve özel kullanımınızda olan havuzu bulunmaktadır. Hayal ettiğiniz villa tatilini Villa Reyonu adersinden güvenli bir şekilde kiralayabilirsiniz. Erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak tatilinizi daha ekonomik hale getirebilirsiniz. Detayları incelemek için Villa Reyonu’nu ziyaret edebilirsiniz.  


    Oluşturulma Tarihi : 11.11.2022 16:31:40

    Son Güncellenme Tarihi : 20.12.2023 17:08:12

    Gezilecek Yerler
    Hemen Ara!
    WhatsApp Destek!
    ×Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
    ×REZERVASYON OLUŞTUR
    Tarihler Müsait
    Giriş Saati :Çıkış Saati :
    REZERVASYON DETAYLARI
    Konaklama Tutarı :
    Elektirik Ücreti :
    Temizlik Ücreti :
    Isıtma Ücreti :
    ÖDEME PLANI
    Ön Ödeme :
    Girişte Kalan :
    Toplam Tutar :
    ×
    UYGUNLUK TAKVİMİ
    Müsait
    Dolu
    Ödeme Bekliyor
    Giriş-Çıkış
    Özellik
    Tıklayın Sizi Arayalım
    Talebiniz AlındıSizi En Kısa Zamanda Arayacağız.
    x
    Sizi arayalım!Müşteri temsilcimiz ile konuşun...

    Sizi arayabilmemiz için telefon numaranızı girin ve ne zaman konuşmak istediğinizi seçin