Favoriler
logo
    HesabımHesabım

    Fethiye Kayaköy'ün Hikayesi ve Gezilecek Yerleri

    Fethiye Kayaköy'ün Hikayesi ve Gezilecek Yerleri

    Fethiye Kayaköy, mimarisi ve iklim yapısı bakımından tipik bir Akdeniz köyüdür. Günümüzde mahalle statüsüne sahiptir. Fethiye ilçe merkezinin 7 kilometre güneyinde bulunan Kayaköy, Muğla il merkezinin 147 kilometre güneyindedir. Bölgede aktif yerleşim olmamakla beraber, Kayaköy turistler tarafından ilgiyle karşılanır. Ege ve Akdeniz civarındaki deniz turizmi ile kültür turizmi açısından Fethiye Kayaköy önemli bir seçenektir. Bölgenin sıcaklığı yıl boyunca ılımandır ve yaz mevsimlerinde nem oranı yüksektir.

    Deniz kıyısında bulunan tarihi köy, cezbedici bir manzaraya sahiptir. Ege sularıyla Akdeniz sularının kesiştiği kıyılara sahip olması, fotoğrafçılık konusunda da Kayaköy’ü avantajlı kılar. Karaçam, kızılçam, sedir, sığla ve ardıç ağaçlarının yoğun bulunduğu bölge, fundalıklarıyla da bilinir. Kayaköy’ün en yakınında bulunan yerleşim alanı Karakeçililer Mahallesidir. Kayaköy’ün kuzeyinde yer alan mahallenin nüfusu 200 – 250 kişiden oluşur. Kayaköy civarı, sakin ve huzurlu bir tatil fırsatı arayanlara hitap eder.

    Fethiye Kayaköy Hikayesi ile Dikkat Çekiyor

    Fethiye Kayaköy tarihi ve sosyo-kültürel yapısıyla öne çıkar. Bölgenin ilk olarak milattan önce binli yıllarda Yunan şehir devletleri tarafından yaşanabilir hale getirildiği düşünülür. Osmanlı Devleti'nin Anadolu'da hakimiyet kurmaya başladığı dönemlerde, Kayaköy’ün yerleşikleri Bizans Rumlarıydı. Anadolu içlerindeki Oğuz boyları iskan edilerek Fethiye Kayaköy civarı Türk – İslam kültürüyle tanıştırılmış oldu. Yerli Rumlara karşı olumsuz tedbirler alınmadığı için, Hristiyan ve Müslüman tebaa yüzlerce yıl birlikte yaşamayı başardı.

    Kayaköy ahalisinin ayrılığa düştüğü temel konu, ticari faaliyetler olmuştur. Türkmenler, ovaları ve yayları ile meşhur bölgelerden geldikleri için, başlangıçta bölgeye alışmamışlardır. Geleneksel meslekleri olan koyun yetiştiriciliğini sürdürmek için düzlüklere ihtiyaç duyarak zaman içinde bölgeyi terk etmişlerdir. Dik yamaçların ve kayalıkların bol olduğu Kayaköy, hayvancılıktan çok tarıma elverişlidir. Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar, geçim kaynağı meyve sebze yetiştiriciliği olan Rumlar Kayaköy'de çoğunluk göstermiştir.

    Fethiye Kayaköy Neden Terk Edildi?

    fethiye kayaköy harabe evler

    Kayaköy neden terk edildi, sorusunun çeşitli cevapları olabilir. Bunlardan ilki, bölge mimarisinin özgünlüğüdür. Trakya Türkleriyle Anadolu Rumlarının karşılıklı olarak yer değiştirdiği mübadeleler sonrasında, Bizans döneminden beri bölgede yaşayan Rumlar Yunanistan'a gitmiştir. Yurda gelen Trakyalılar onların terk ettiği evlere yerleştirilmiştir. Osmanlı’nın ilk dönemlerinde Oğuzları bölgeden uzaklaştıran coğrafi sebepler, Trakya göçmeni Türklerin de uyumunu zorlaştırmıştır. Yunanistan’da kerpiç evler içinde yaşamış olan muhacirler, taş evlerde rahat edememiştir. 1957 tarihli Fethiye depremi sonrasında göç hızı artmış, terk edilen bölgeye halk arasında hayalet köy benzetmesi yapılmıştır. Günümüzde Fethiye Kayaköy kahvaltı, canlı müzik ve tur rehberliği hizmetlerine ulaşımın kolay olduğu bir turizm merkezidir.

    Fethiye Kayaköy Gezilecek Yerler

    Fethiye Kayaköy kamp alanları ile tanınır. Modern binalara sık rastlanmayan eski köy, yeşil bir çevreye sahiptir. Yaz aylarında havayı bir miktar serinletebilen köklü ağaçlar, hayvan habitatı açısından güvenli alanlar ve sessizlik, Kayaköy’e fark katar. Özel kamping firmalarının sunduğu imkanları değerlendirmek veya halka açık alanlarda kişisel olarak kamp yapabilmek mümkündür. Fethiye Kayaköy gezilecek yerler sıralaması, bölge yakınındaki Ölüdeniz Mahallesi'nin sunduğu seçeneklerden oluşur. Harabe Rum evlerini görüp kamp yaptıktan sonra hemen ulaşılabilecek başlıca yerler şunlardır:

    • Kelebekler Vadisi
    • Gemile Koyu
    • Soğuksu Koyu
    • Likya Yolu
    • Amintas Kaya Mezarları

    Yakınlardaki birçok turistik yere Fethiye Kayaköy plajları da eklenebilir. Esasen mahalle merkezinin kıyısı bulunmaz, sahil şeridine yakın olduğu için buradan birçok plaja ulaşmak mümkündür. Gemili Plajı, Kumburnu Plajı ve Ölüdeniz plajları Kayaköy civarındadır. Fethiye'nin en konforlu ve güvenilir villalarında konaklayıp Fethiye Kayaköy tatiline keyif katmak, Villa Reyonu ile çok kolaydır. Ziyaret edeceğiniz bölgeye en yakın mesafedeki villalar arasından seçim yapabilirsiniz.

    Daha önce Villa Reyonu aracılığıyla kiralık villada tatil deneyimi yaşayan misafirlerimiz muhteşem bir tatil deneyimi yaşıyorlar. Tamamen gerçeği yansıtan villa kiralama yaparak villaların fotoğrafları sayesinde hiçbir sürpriz yaşamadan huzurla tatilin keyfini çıkartabilir,  kendinizi evinizin konforunda gibi hissedebilirsiniz.

     

    Popüler Yazlık Villa Bölgelerimiz
    ×Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
    Menü
    İdeal Villanı BulYENİ
    ×REZERVASYON OLUŞTUR
    Tarihler Müsait
    Giriş Saati :Çıkış Saati :
    • Temizlik Ücreti
    • İndirim
    • İndirim
    • Ön Ödeme
    • Girişte Kalan (Nakit olarak alınır)
    Toplam
    ×
    UYGUNLUK TAKVİMİ
    Müsait
    Dolu
    Ödeme Bekliyor
    Giriş-Çıkış
    Özellik
    Tıklayın Sizi Arayalım
    Talebiniz AlındıSizi En Kısa Zamanda Arayacağız.
    x
    Sizi arayalım!Müşteri temsilcimiz ile konuşun...

    Sizi arayabilmemiz için telefon numaranızı girin ve ne zaman konuşmak istediğinizi seçin