Muğla’nın Ula İlçesi’nde bulunan Akyaka, doğal güzellikleri ile dingin ve huzurlu bir tatil ortamı sunan cennet köşelerden bir tanesidir. Gökova Körfezi’nin kıyısındaki bu küçük ve sevimli balıkçı köyü, son yıllarda oldukça popüler bir tatil beldesi haline gelmeye başlamıştır. Yemyeşil doğası, tertemiz turkuaz mavisi denizi, el değmemiş koyları, buz gibi nehirleri, tarihi mirası ile Muğla Akyaka, yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça tercih edilmektedir. Şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzakta, kafa dinlemek için tercih edebileceğiniz güzide beldelerden biridir. Akyaka gezi rehberi yazımızda tatilinizde keyifli vakit geçirmek ve keşfetmek için size yardımcı olabilecek bir yazı hazırladık. Bu yazımızda Akyaka gezilecek yerler, Akyaka nerede, Akyaka’ya nasıl gidilir, Akyaka Plajı, Akyaka yeme içme, Akyaka konaklama gibi merak edilen soruların yanıtlarını vereceğiz.
Akyaka nerede diye araştırıldığında Muğla’nın Ula İlçesi’nde yer aldığı görülür. Ege’nin en özel lokasyonlarından biri olan Muğla Akyaka, zengin doğal ortamı ve gelişmiş tatil imkanları ile oldukça tercih edilen bir lokasyondur. Gökova Körfezi’nin doğu ucunda yer alan Akyaka, Muğla’nın Ula İlçesi’ne 20 dakika uzaklıkta bulunur.
Akyaka’ya nasıl gidilir diye araştırıldığında hem karayolu hem de havayolu ile rahat bir ulaşım sağlandığı görülür. Hangi ulaşım yolunu tercih ederseniz öncelikle Muğla’ya ulaşmanız gerekmektedir. Karayolu ile ulaşımda özel araç tercih ederseniz; İstanbul - Akyaka arası 850 km 12 saat, Ankara - Akyaka arası 650 km 11 saat, Bursa - Akyaka arası 774 km ve yaklaşık 7 saat 45 dakika, İzmir - Akyaka arası 240 km yaklaşık 3 buçuk saat süren bir yolculukla ulaşabilirsiniz.
Otobüs ile ulaşım sağlamak isterseniz; Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden Muğla’ya otobüs seferleri düzenlenmektedir. Muğla yeni otogarına vardıktan sonra Muğla Akyaka arasında saat başı ya da yarım saatte bir sefer düzenleyen dolmuşlar ile beldeye gidebilirsiniz.
Havayolu ile ulaşım sağlamak isterseniz; Milas - Bodrum Havalimanı ya da Dalaman Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Milas - Bodrum Havalimanı ile Akyaka arası 1 buçuk saatlik bir mesafededir. Dalaman Havaliman ile Akyaka arası ile arası da 1 saatlik mesafededir. Dalaman Havalimanı ile Marmaris arasında sefer düzenleyen araçlarla Akyaka - Marmaris kavşağında inince buradan yürüyerek ya da taksi ile Akyaka merkezine ulaşabilirsiniz. Milas - Bodrum Havalimanı’ndan ise Akyaka’ya ulaşmak için toplu taşıma ile birkaç aktarma yapmanız gerekmektedir.
Akyaka, Muğla’nın Ula İlçesi’ne bağlı bir tatil beldesidir. Önemli bir turizm merkezi olan Akyaka, son yıllarda popülerleşene kadar saklı kalmış, sevimli bir balıkçı kasabasıydı. Akyaka’nın doğal ve tarihi mirası keşfedilince oldukça fazla ziyaret edilen tatil beldelerinden biri olmuştur.
Muğla Akyaka, sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenlerin tercih ettiği eşsiz güzelliklere sahip bir lokasyondur. Akyaka, özellikle yaz sezonunda deniz, kum, güneş ve su sporlarına doyacağınız bir tatil beldesidir. Akyaka’da Ege mutfağının lezzetli yemeklerini ve mezelerini tadabileceğiniz, doğa yürüyüşlerine çıkabileceğiniz, su sporlarını deneyimleyebileceğiniz, doğal ve kültürel mirasını keşfedebileceğiniz bir cennettir. Doğa ile baş başa huzurlu bir tatil geçirmek için tercih edebileceğiniz Akyaka, aileniz ve sevdikleriniz için ideal bir konumdur. Akyaka gezilecek yerler arasında pek çok lokasyon bulunmaktadır. Akyaka gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz birbirinden özel noktayı sizler için derledik.
Muğla Akyaka’nın simgesi haline gelen, iç ve dış cepheleri ahşap mimariye sahip iki katlı bu şirin evlerin kendine has bir mimarisi vardır. Güney Batı Anadolu’da yaşamış uygarlıkları izlerini de taşıyan Akyaka evlerinin tek tip mimari zorunluluğu bulunmaktadır. Mimarisi ile doğayla bütün oluşturan bu özel evler begonvillerle süslenmiştir. Bu ünlü Akyaka evlerinin mimarisini Ulalı ünlü ressam ve sanatçı Nail Çakırhan’dır. Bu özel mimari ile ilk evi de kendine yaparak birçok ödüle layık görülmüştür. Nail Çakırhan Müzesi’ni ziyaret ederek Akyaka evlerinin özgün mimarisine daha yakından tanıklık edebilirsiniz. Akyaka gezilecek yerler listesine içinizi ısıtacak ve farklı bir yer görmenize vesile olacak Akyaka evlerini eklemeyi unutmayın.
Akyaka gezilecek yerler denince ilk akla gelen yerlerden biri Azmak Nehri’dir. Doğa severler için eşsiz bir rota olan Azmak Nehri, şifalı kaynak suları, etrafındaki endemik bitki çeşitliliği, vahşi yaşam zenginliği ve balık bolluğu ile öne çıkar. Azmak Nehri kıyısında sabahları organik malzemelerle hazırlanan köy kahvaltısı yapabilir, kıyı boyunca sıralanmış balık restoranlarda taze balık çeşitlerinden deneyebilirsiniz. Azmak Nehri’nde teknelerle ya da kanolarla keşfe çıkabilirsiniz. Yürüyüş parkurlarında yürüyüş yaparak doğanın içinde huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.
Azmak Nehri ile birlikte Akkaya gezilecek yerler arasında oldukça popüler lokasyonlardan biri de Kadın Azmağı Deresi’dir. Kazları, ördekleri, su samurları, balık çeşitliliği ve onlarca su kuşu ile eşsiz bir doğal güzelliğe sahiptir. 1. derece sit alanı olduğu için koruma altına alınmıştır. Sazlıklarla çevrilmiş Kadın Azmağı Nehri, vahşi yaşamı izleyebileceğiniz manzaralarla doğa tutkunlarını kendine hayran bırakır. Yaz aylarında kano gezisi yapabilir, akvaryumu andıran serin sularında yüzebilir, balık tutabilir, bisiklet turlarına katılabilir ve eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz. Çocuklarınızla birlikte tertemiz bir doğada keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Sevgi Yolu ya da Okaliptüs Yolu olarak da tanınan Gökova Aşıklar Yolu, Akyaka gezilecek yerler içinde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biridir. Burası önceden bataklık ve sivrisineklerin yoğun olduğu bir alanmış. 1938 yılında bataklık kurutularak Avustralya'dan getirilen okaliptüs fidanlarının dikilmesi ile yemyeşil ve huzurlu bir yol oluşturulmuştur. Sessiz ve büyüleyici bu yolda yürüyüşler yapabilir, bisikletle gezebilirsiniz. Birçok ünlü filmde de bu romantik yol kullanılmıştır. Akyaka gezinizde Gökova Aşıklar Yolu’nda güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Akyaka gezilecek yerler arasında en sık ziyaret edilen yerlerden biri Sakartepe Seyir Tepesi’dir. Deniz seviyesinden 900 m yükseklikte olan Sakar Geçidi, Azmak Nehri, Ege Deniz, Gökova Körfezi ve Akyaka’yı kuş bakışı izleyebileceğiniz manzaralar sunar. Yılın her döneminde rehberli trekking turları ve fotoğrafçılık gezilerinin düzenlendiği bu tepe, doğal seyir terasları, yürüyüş yolları ve mesire alanları ile çevrilmiştir. Bol oksijen alabileceğiniz Sakartepede organik ürünlerle hazırlanmış kahvaltılar yapabilir, yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Akyaka gezi rehberinde ilk sıralarda olması gereken yerlerden biridir.
Akyaka merkeze oldukça yakın konumda bulunan Akkaya Orman Parkı, denize sıfır konumda kamp yapabileceğiniz çam ağaçları ile çevrilmiştir. 300 çadır ve 70 karavan kapasiteli bir alana sahiptir. Doğanın içinde dingin bir gün geçirebileceğiniz sakin bir atmosferi bulunur. Akyaka Orman Parkı’nda yöresel ürünlerle hazırlanan kahvaltılar tadabileceğiniz kafeteryalar gibi pek çok turistik mekan bulunur. Ayrıca alanda bulaşıkhane, çamaşırhane, banyo, tuvalet, elektrik ve otopark gibi imkanlar bulunmaktadır. Akyaka Orman Parkı’nın içindeki patikalardan 8 tane birbirinden güzel koya gidebilir, masmavi tertemiz sularda yüzebilirsiniz. Bu koylar arasında Albay Koyu, 72 Merdiven Koyu, Burun Koyu, Akvaryum Koyu gibi koylar vardır.
Akyaka gezilecek yerler arasında denize girilecek en iyi ve mavi bayraklı olan plaj, Akyaka Plajı’dır. Akyaka merkeze yakın konumda olan Akyaka Plajı’nın, sol tarafında Azmak Nehri, sağ tarafında ise Akyaka Orman Parkı yer almaktadır. Akyaka Plajı 200 metreye kadar kolay kolay derinleşmediği için çocuklu aileler ve yüzmeyi çok iyi bilmeyenler için ideal bir plajdır. 250 m uzunluğunda ince kumlu bir sahili vardır. Akyaka Plajı, rüzgar sörfü, yelken ve kano gibi su sporları yapabileceğiniz eğlenceli bir plajdır. Akyaka Plajı’na giriş ücretsizdir. Şezlong, şemsiye kiralayabileceğiniz ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kafeler, restoranlar bulunmaktadır. Özel araç için ücretli otopark bulunmaktadır.
Sedir Adası, Akyaka Gökova Körfezi’nde yer almaktadır. Antik çağlardan beri önemli bir yere sahip adanın plajı, Kleopatra Plajı’dır. Altın rengindeki incecik kumsalı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Kedrai Antik Kenti de bu adada bulunmaktadır. Sedir Adası’nı Akyaka gezilecek yerler listenize eklediğinizde tarihi, denizi ve doğal güzellikleri doya doya yaşayabilirsiniz. Plaja giriş için kişi başı ücret ödenmektedir. Şezlong ücretsiz olarak verilmektedir. Yeme içme gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tesis bulunmaktadır.
Akyaka Plajı ile birlikte en çok ziyaret edilen Çınar Plajı, Muğla Akyaka’ya sadece 3 km uzaklıkta yer alır. Yürüyerek ya da bisikletle Akyaka merkezden kolayca ulaşabilirsiniz. Çakıl kum karışık sahili, tertemiz berrak bir denizi vardır. Masmavi ve sığ denizi yüzmeyi yeni öğrenenler ve çocuklu aileler tarafından oldukça çok tercih edilir. Plaja Azmak Nehri’nin suları karışmaktadır. Plajda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz tesisler, yemek yiyebileceğiniz kafe ve balık restoranları bulunmaktadır. Ölüdeniz’e oldukça benzeyen Çınar Plajı, Akyaka gezilecek yerler açısından oldukça popüler bir lokasyondur.
Albay Koyu, Akyaka Orman Kampı’nın sınırları içinde yer alan koylardan biridir. Orduda görevli bir albayın 1950’lerde oğluyla burada kamp yapmasından dolayı Albay Koyu olarak adlandırılmış. Denizi derin ve dalgalıdır. Ahşap bir platform üzerinden merdivenle denize girilmektedir. Yüzmeyi iyi bilmeyenlerin dikkat etmesi gerekir.
Akyaka Orman Kampı’nda yer alan koya 72 adet merdivenle inilmektedir. Küçük ve özel olan 72 Merdiven Koyu, Gökova Körfezi manzarası eşliğinde güzel bir atmosfer sunar. Turkuaz mavisi denizin alt kısmı ılık, üst kısmı akıntıdan dolayı soğuktur.
Akyaka gezilecek yerler arasındaki diğer bakir koylardan biri olan Akvaryum Koyu, Burun Koyu’ndan sonra gelmektedir. Taşlı bir yoldan ahşap platforma geldikten sonra buradan denize girebilirsiniz. Denizi biraz soğuk ve derindir. Yüzmeyi çok iyi bilmiyorsanız burası size göre olmayabilir.
Albay Koyu’nun hemen yanındaki Burun Koyu’ndan denize ahşap bir platform üzerinden girilmektedir. Deniz derin ve zaman zaman dalgalı olabilmektedir. Burada yeme içme gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir tesis olmadığı için hazırlıklı gelmelisiniz.
Akbük Koyu, Akyaka gezilecek yerlerin en popüler adreslerinden biridir. 1. derece doğal sit alanı olan koyda yapılaşmaya izin verilmediği için doğal güzelliğini korumaktadır. Yeşilin ve mavinin eşsiz uyumu ile doğa cennetidir. Turizm olanakları oldukça gelişim olan Akbük Koyu, oldukça sessiz ve sakindir. Küçük bir limanı olan koy, tekne turlarının en sık uğradığı koylardan biridir. Akbük Koyu’nda kamp yapabilir, şnorkelle yüzebilir, tüplü veya tüpsüz dalış yapabilirsiniz.
Akyaka beldesine 7 km mesafede yer alan Akçapınar Köyü, tertemiz plajı ile su sporlarının yapıldığı, eğlenceli bir gün geçirebileceğiniz lokasyondur. Rüzgar sörfü, uçurtma sörfü ve kano gibi su sporlarını deneyebilirsiniz. Sessiz ve dingin bir atmosferde yılın tüm yorgunluğunu atabilir, çam ağaçları arasındaki kır bahçelerinde lezzetli kahvaltılar ve yöresel yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Akyaka gezilecek yerler arasında gürültüden ve stresten uzakta bir gün geçirmek için ideal lokasyonlardan biridir.
Akyaka tekne turlarının sıklıkla uğradığı Sedir Adası’nda yer alan Kedrai Antik Kenti, M.Ö. 6. ve 4. yüzyıllar arasında uzun süre iskan görmüştür. Kentin antik tiyatrosu, tapınakları, caddeleri ile ziyaretçilerine keyifli bir tarih serüveni yaşatıyor. Antik limanın kalıntıları arasında masmavi denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Idyma Antik Kenti, M.Ö. 4. ve 3. yüzyıllardan günümüze kadar gelebilmiştir. Kıran Dağı eteklerine kadar yayılan antik kentin birçok kaya mezarı bulunmaktadır. Idyma Kalesi ise biraz tahrip olmuş durumdadır. Idyma Antik Kenti’ni ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.
Akyaka’nın Gökova çıkışında yer alan Azmak Kaya Mezarları, yol üstünde olduğu için kolay bir şekilde ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz. Akyaka merkeze 2 - 3 km mesafede yer alan kaya mezarlarına yürüyerek gidebilirsiniz. Mezarların M.Ö. 4. yüzyılda Karia Uygarlığına ait olduğu düşünülmektedir.
Akyaka merkeze 20 dakikalık mesafede yer alan Thera Antik Kenti, Akyaka tarihi yerleri arasında önemli bir yere sahiptir. Kentin günümüze ulaşan tiyatrosu, yerleşim alanları, caddeleri ve iki tane büyük kaya mezarı bulunmaktadır. Açık hava müzesi olarak ziyarete açılan kentte, ilk yerleşimin M.Ö. 4. yy’da Karia Uygarlığı tarafından kurulduğu tahmin ediliyor. 3 km trekking parkuru bulunan Thera Antik Kenti, hem doğa hem de tarih tutkunları için eşsiz bir gezi rotası sunar. Akyaka gezilecek yerlerde yakından tanıklık edebileceğiniz bir lokasyondur.
Akyaka yeme içme konusunda oldukça rahat edebileceğiniz bir beldedir. Ege’nin lezzetli mezelerini ve yemeklerini deneyebileceğiniz pek çok restoran bulunuyor. Özelliklikle taptaze balık çeşitlerini tadabileceğiniz birçok alternatif vardır. Akyaka Azmak Nehri kıyısında, Akyaka merkezde ve Akçapınar - Gökova köylerinde birçok restoran bulunmaktadır.
Akyaka gezilecek yerler listenizi tamamlarken kendinizi evinizin konforunda hissedebileceğiniz bir konaklama ile keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Akyaka’da konaklama için pek çok alternatif bulunmaktadır. Doğanın içinde konumlanmış birbirinden güzel kiralık villalarda konforlu bir şekilde ailenizle, sevdiklerinizle ya da arkadaş grubunuzla eğlenceli bir tatil fırsatı yakalayabilirsiniz.Muğla villa kiralama ile her zevke ve bütçeye hitap eden bir seçenek bulunmaktadır. Doğa ve deniz manzaralı, merkeze yakın konumda, özel havuzlu, korunaklı bahçeli, jakuzili gibi farklı özelliklerde yüzlerce Muğla villa kiralama seçeneği arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Alanında uzman deneyimli ekibi ile hizmet sunan Villa Reyonu adresinden cazip fiyat avantajları ile ailenizle hayalinizdeki villa tatilini yaşayabilirsiniz.
Tatiliniz ve bütçeniz için herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak için mutlaka güvenilir villa kiralama sitesi ve platformlarını tercih etmelisiniz. Villa Reyonu, uzun zamandır sağladığı müşteri memnuniyeti sayesinde en güvenilir kiralık villa seçenekleri ile akla gelen ilk adreslerden biridir.
Özellik |
---|