Antik çağın en önemli ve görkemli kentlerinden biri olan olan Efes Antik Kenti; dini, ticari ve kültürel açıdan uzun yıllar boyunca önemini korumuştur. Efes Antik Kenti, 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescillenmiştir. Oldukça zengin mimari esere sahip Efes, tarihin tüm ihtişamı ile karşınıza çıkar. Efes’in muazzam yapıları ve caddeleri arasında gezerken kendinizi tarihin büyüleyici atmosferine kaptıracaksınız. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Efes Antik Kenti hakkında merak edilenleri ve detaylarını, Efes gezi rehberi yazımızda size anlatmaya çalışacağız. Efes tarihi, Efes nerede, Efes’e nasıl gidilir, Efes yakını konaklama gibi tatiliniz sırasında size yardımcı olabilecek soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Efes Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 6 binlere kadar uzanmaktadır. Günümüzden 8 bin yıl önce insanlar, Efes’te evler inşa etmeye başlamıştı. Bunlar küçük kulübeler şeklindeydi. Bu dönemlerde Efes hala alüvyonlarla dolmadığı için denizle bağlantısı bulunuyordu. Efes’in kent halini alması Anadolu’nun en eski halklarından Luviler sayesinde olmuştur. Luvilerden sonra buraya hakim olan güç Hititler, Efes’i bir metropole çevirmiştir. Hitit kaynaklarında kentin ismi Apasas olarak geçer. Efes şehrinin yeniden şekillenmesi ve bugünkü temellerinin atılması ise M.Ö. 1050 yıllarında Yunanistan’dan gelen insanların buraya yerleşmesiyle başlar. Yunan kentine dönüşerek Yunan kültürü hakim olmaya başlamıştır. Bugün gezilen Efes’in büyük bir kısmı Büyük İskender’in generallerinden olan Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında inşa ettirilmiştir.
M. Ö. 129 yılında Romalıların kenti ele geçirmesi ile Efes, antik dünyanın en büyük ticaret merkezi haline gelmiştir. Roma’nın doğu eyaletlerinin başkenti olur ve zaman içinde 200 bin kişinin yaşadığı büyük bir şehir haline dönüşür. Kent altın çağını yaşamaya başlamıştır. Doğu ile batı arasında kapı görevi gören Efes Antik Kenti, çağının önemli ticaret ve politik merkeziydi. 4. yüzyılda limanın alüvyonlarla dolması ile birlikte Efes denizden uzaklaşır ve önemini yitirmeye başlar. 7. yüzyılda Arap akınları başlar. Bizans dönemine gelindiğinde kent ilk kurulduğu Ayasuluk Tepesi’ne taşınır. 1330 yılında Türkler tarafından alınır. Aydınoğulları’nın merkezi olan Ayasuluk 16. yüzyıldan itibaren giderek küçülür ve günümüzde Selçuk ilçesi sınırları içinde kalmaktadır.
Efes, M.Ö. 6. yüzyılda bilim sanat ve kültürde önde gelen kentlerden biriydi. Bilge Herakleitos, rüya tabircisi Artemidoros, şair Hipponaks ve Callinos, gramer bilgini Zenodotos, hukukçu Soranos ve Rufus gibi ünlü kişiler burada yetişmiştir. Efes Antik Kenti’ndeki ilk arkeolojik kazılar J.T. Wood tarafından British Museum adına 1869 yılında başlatılmıştır. Wood’un ünlü Artemis Tapınağı’nı bulmayı amaçladığı çalışmalarına 1904 yılında sonra D. G. Hogarth devam etmiştir. Günümüzde de çalışmalarına devam eden Avusturyalıların ilk kazıları 1895 yılında Otto Benndorf tarafından başlatılmıştır. 1. ve 2. dünya savaşında kesintiye uğrayan kazılar, 1954 yılından itibaren Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ve Efes Müzesi de kazı, restorasyon ve düzenleme çalışmalarını devam ettirmektedir.
Efes Antik Kenti, günümüzde antik dünyanın en önemli bazı yapıların ev sahipliği yapar. Bunların başında Büyük Efes Tiyatrosu yer alır. Bu tiyatro bugüne kadar keşfedilmiş en büyük tiyatrodur. 25 bin kişi aynı anda buradaki gösterileri, oyunları, gladyatör savaşlarını izleyebilir ya da politik tartışmalara katılabilirdi. Tiyatroyu ziyaret ederken bunları düşünmek bile heyecan vericidir. Celsus Kütüphanesi ise Efes’in diğer bir önemli yapıları arasındadır. Celsus Kütüphanesinin girişinde bilgelik, kader, erdem ve bilginin sembolü olarak dört kadın heykeli bulunur. Kütüphane en verimli dönemlerinde 120 bin parşömeni bünyesinde barındırıyordu. Antik çağın en büyük üçüncü kütüphanesidir. Efes, günümüzde hristiyanlar tarafından manevi bir haç merkezi olarak görülür. Çünkü Hz. İsa'nın annesi Meryem’in burada öldüğüne ve İncil’in bir bölümünün burada yazıldığına inanılıyor.
Dünya’nın yedi harikasından biri olarak kabul edilen ve Efes’i kült merkezi haline getiren Artemis Tapınağı da burada yer almaktadır. Tüm Anadolu’da en kutsal tapınaktır. Anadolu’nun en eski ve ana tanrıçası Kybele, Efes’te Artemis’e dönüşmüştür. Antik çağın yedi harikasını belirleyen, antik Yunan şairi Sidonlu Antipater, Artemis Tapınağı’nı görünce şöyle der ¨Artemis’in bulutlar üzerine kurulmuş evini gördüğümde diğer tüm harikalar parlaklığını kaybetti. Ve dedim ki Olimpos’un dışında güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı¨. Günümüzde tapınağın zemin kalıntıları bulunmaktadır.
Efes gezi rehberinde görülmesi gereken daha birçok tarihi eseri vardır. Yukarı Agora ve bazilika, Magnesia Kapısı, Doğu Gymnasiumu ve Devlet Agorası Hamamları, Odeon, Belediye Binası, Domitianus Tapınağı, Pollio Çeşmesi, Herakles Kapısı, Memmius Anıtı, Kuretler Caddesi, Latrina (Tuvaletler), Tarian Çeşmesi, Yamaç Evler, Hadrianus Tapınağı, Aşk Evi, Heroon, Mermer Cadde, Liman Caddesi, Ticaret Agorası, Mithridates Kapısı, Meryem Ana Kilisesi, Çifte Kiliseleri, Yedi Uyurlar Mağarası, St. Jean Kilisesi, İsa Bey Camii ve Ayasuluk Kilisesi Efes tarihi açısından görülmesi gereken önemli yapılar arasındadır.
Efes nerede diye baktığımızda İzmir ilinin Selçuk ilçesinde yer aldığı görülür. Selçuk merkez ile 3 km mesafede bulunur. Efes’e nasıl gidilir derseniz karayolunu ve havayolunu tercih edebilirsiniz. Kendi aracınızla ulaşım sağlamak isterseniz; İstanbul - Efes arası 541 km 6 saat 20 dakika, Ankara- Efes arası 620 km 7 saat 20 dakika, Aydın - Efes arası 130 km 2 saat 10 dakika, İzmir - Efes arası 80 km 60 dakika gibi bir sürede ulaşılmaktadır. İzmir - Aydın otoyolunu takip ederek Selçuk ilçesine ulaştıktan sonra Kuşadası yönünde 5 dakikalık bir yolculuktan sonra Efes’e ulaşmış olacaksınız.
Otobüs ile seyahat edecekseniz; Türkiye’nin hemen hemen tüm şehirlerinden sefer düzenleyen otobüslerle İzmir otogarına gelmelisiniz. Otogardan belli saatlerle Selçuk istikametine giden minibüslerle ilçeye ulaşabilirsiniz. Selçuk’a geldikten sonra minibüslerle 15 dakikada Efes’e gidebilirsiniz.
Efes Antik Kenti’ne havayolu ile ulaşmak isterseniz; İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Havalimanına indikten sonra Havaş ya da İzban (metro) ile Tepeköy istikametinden Selçuk ilçesine gidebilirsiniz. Merkeze ulaştıktan sonra minibüslerler Efes’e gidebilirsiniz.
Efes Antik Kenti girişi ücretlidir. 2023 yılı kişi başı ücreti 200 TL’dir. Yamaç Evlerini görmek isterseniz onun için de ayrı ücret ödemeniz gerekiyor. 2023 yılı kişi başı ücreti 85 TL’dir.
Efes’e müze kartınız varsa yılda en fazla iki kere olmak üzere girebilirsiniz. Müze kartınız yoksa örenyerindeki satış noktasından anında bir kart çıkararak daha ekonomik bir şekilde Efes’i gezebilirsiniz. 2023 yılı müze kart ücreti Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 60 TL’dir. Öğrenciler için 30 TL’dir. Müze kart Yamaç Evler için geçerli olmayıp ayrı ücret ödemeniz gerekiyor.
Efes Antik Kenti ziyaret saatleri yaz ve kış olarak değişmektedir. 1 Nisan - 1 Ekim arası yaz sezonunda sabah 08.00 ile akşam 19.30 saatleri arasında, 1 Ekim - 1 Nisan kış sezonunda ise 08.30 ile 18.00 saatleri arasındadır. Gişe kapanış saatleri de kapanış saatlerinden bir saat öncedir. Efes haftanın her günü açıktır ve belirtilen saatler içerisinde kenti ziyaret edebilirsiniz. Yalnızca dini bayramların birinci günü öğlene kadar kapalıdır.
Efes yakını konaklama seçenekleri oldukça fazladır. Evinizin konforunda özel havuzlu ve korunaklı bahçe alanlarına sahipvilla kiralamaseçenekleri size ve ailenize kusursuz bir tatil imkanı sunar. Doğa ve deniz manzaralarına sahip birbirinden nezih ve özenle seçilmiş yüzlerce villa seçeneği bulunmaktadır. Kendinizi özel hissedebileceğiniz, doğanın sakin ve huzurlu ortamında kalabalıktan uzakta özgür ve konforlu bir tatil yapabilirsiniz. Modern mimarisi ve zevkli döşenmiş mobilyaları ile öne çıkan villalarda ailenizle, sevdikleriniz ya da arkadaşlarınızla gönlünüzce tatilinizi geçirebilirsiniz.
Alanında uzman TÜRSAB onaylı, güvenilir kiralama platformu Villa Reyonu adresinden gönül rahatlığıyla villa kiralama yapabilir ve sorunsuz bir tatilin kapılarını açabilirsiniz. Türkiye’nin en güzel lokasyonlarında birbirinden farklı yüzlerce villa arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Her kesimden insanın zevkine ve bütçesine hitap edebilecek bir villa bulabileceği seçenekler içinden kriterlerinize uygun olanı rahatlıkla bulabilirsiniz. Muhafazakar villa, balayı villası, jakuzili villa, çocuk havuzlu villa, evcil hayvan izinli villa, ekonomik veya lüks villa, kapalı ve ısıtmalı havuzlu villa gibi pek çok farklı konsept yer alır. Tatilinizi daha ekonomik olarak yapmak için Villa Reyonu’nun erken rezervasyon avantajlarından yararlanarak geniş fiyat aralıklarıyla villa kiralama yapabilirsiniz.
Tatiliniz ve bütçeniz için herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak için mutlaka güvenilir villa kiralama sitesi ve platformlarını tercih etmelisiniz. Villa Reyonu, uzun zamandır sağladığı müşteri memnuniyeti sayesinde en güvenilir kiralık villa seçenekleri ile akla gelen ilk adreslerden biridir.
Özellik |
---|