Xanthos Antik Kenti, Antik Çağda Likya Birliğinin önemli bir idari merkezidir. Likya Birliğine başkentlik de yapan kent, tarih boyunca işgaller, depremler ve yangınlar nedeni ile defalarca yıkılıp tekrar kurulmuştur. Savaşçılığı ile öne çıkan kent, pek çok tarihi kalıntıyı bünyesinde barındırmaktadır. Xanthos Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alır. 19. yy’da Xanthos’tan İngiltere’ye kaçırılan birçok önemli tarihi eser bugün Londra’daki British Museum’da sergilenmektedir. Antalya tatilinizde Xanthos Antik Kenti’ni ziyaret ederek tarihin görkemli yapılarına yakından tanıklık etme fırsatı bulabilirsiniz. Xanthos Antik Kenti gezi rehberi yazımızda, Xanthos Antik Kenti tarihi, Xanthos Antik Kenti nerede, Xanthos Antik Kenti’ne nasıl gidilir, Xanthos Antik Kenti gezilecek yerler gibi merak edilen soruların cevaplarını yanıtları yer almaktadır.
Xanthos Antik Kenti tarihi mirası ile öne çıkan önemli antik kentlerden bir tanesidir. Xanthos Antik Kenti gezilecek yerleri, tarihin büyüleyici atmosferinde eşsiz bir gün geçirmeniz için keyifli bir fırsat sunar. Asırlar boyu felaketlerle yıkılmış ve küllerinden tekrar tekrar doğmuş olan bu kent, ilk kez 1838 yılında İngiliz arkeologCharles Fellowstarafından keşfedilmiştir. Bu keşiften sonra buradan çıkarılan önemli tarihi eserler Londra’ya götürülmüştür. Bu eserlerin en başında Nereid Anıtı olarak tanınan, deniz tanrısı Nereus ve Doris’in kızları olan Nereidlerin heykellerinden oluşan anıttır. Günümüzde bu ünlü anıt, Londra’da bulunanBritish Museum’da sergilenmektedir. Ayrıca Harpy Anıtı kabartmaları, Aslanlı Mezar ve Payava Lahti British Museum’da sergilenen tarihi eserlerdendir. Likya Medeniyetinin özgünlüğünü yansıtması sebebi ile UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınmıştır.
Xanthos Antik Kenti, M.Ö. 546 - 545 yıllarında Pers komutanı Harpagos tarafından kuşatılır. Savaşçı özelliği olan Xanthos halkı büyük bir direnç gösterirler ancak sonuç vermeyince kadın, yaşlı, çocuk herkesi öldürüp şehri ateşe vermişlerdir. Böylece Harpagos’a boş ve harap bir şehir kalmıştır. Daha sonra M.Ö. 475 - 450 yıllarında yangın felaketi ile yine harap olur. M.Ö. 334 yılında Büyük İskender tarafından işgale uğrar. Büyük İskender’in ölümünden sonra M.Ö. 309 yılında yılından itibaren Büyük İskender’in komutanlarından olan ve Mısır’da kurulan Ptolemaios’ların ve daha sonra Suriye Kralı III. Antiokhos’un egemenliği altına girmiştir. M.Ö. 2. yy’da Likya Birliğine başkentlik yapan Xanthos Antik Kenti, antik çağın ünlü coğrafyacısı Strabon’un verdiği bilgiye göre Likya Birliği içindeki 23 kent arasında 3 oy hakkına sahip 6 önemli kentten biridir.
Tarihler M.Ö. 42 yılını gösterdiğinde Xanthos Antik Kenti, bu kez de Romalı Brutus tarafından yerle bir edilir. Sonra Roma İmparatoru Marcus Antonius tarafından tekrar imar edilmiştir. Roma İmparatoru Vespanianus adına bir tak yaptırılmıştır. Kentteki pek çok Roma eseri bu dönemde inşa edilmiştir. Roma İmparatorluğu yıkılınca kent, Bizans egemenliğine girmiştir. Bizans Döneminde piskoposluk merkezi haline gelmiş ve yeniden yapılanmıştır. M.S. 2. ve 3. yüzyıllarda yaşanan depremlerden sonra Xanthos Antik Kenti de dahil olmak üzere diğer Likya kentleri de bir daha toplanamamıştır. M.S. 7. yüzyılda Arap akınları ile önemini yitirmiştir. 13. yy’da Kınık Boyuna ait Türkmenler bu bölgeye yerleşmiştir.
Xanthos Antik Kenti gezilecek yerler açısından oldukça fazla yapıya sahip kentlerden biridir. Xanthos Antik Kenti’nde 3 agora, Anadolu’da günümüze ulaşabilmiş en iyi taş kaplamalı büyük bir ana cadde, meclis binası, tiyatro, bazilikalar, çok sayıda Roma anıt mezarı ve Likya Dönemi dikme mezar anıtları ve kaya mezarları bulunmaktadır. Xanthos Antik Kenti tarihi açıdan Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinin sürekliliğini ve iç içe geçmiş tarihini gözler önüne seren etkileyici bir antik kenttir. Xanthos Antik Kenti gezilecek yerler iki bölümden oluşmaktadır. Batıda yer alan tiyatro ve doğuda taş ana cadde ve kent merkezinin olduğu kısımdır. Xanthos Antik Kenti gezilecek yerler arasında; Batı Agora, Yazıtlı Pilye, Harpyler Anıtı, Tiyatro, Ana Cadde (Decumanus), Bizans Bazilikası, Nekropol Alanı (Mezarlık) bulunmaktadır.
Harpyler Anıtı:Xanthos Antik Kenti’nin en ilgi çeken yapıları tiyatronun batısında yer alır. Bunlardan biri yüksek bir dikdörtgen kaide üzerinde ölü ailesi ile kadın gövdesine sahip kuş kanatlı yaratıklar olan ve ölülerin ruhlarını gökyüzüne ulaştırdığına inanılan ¨Harpy¨ (ölüm melekleri) kabartmaları bulunur. Dikdörtgen dikmenin üzerinde mezar odası yer almaktadır. Günümüzde anıtın orijinal kabartmaları British Museum’da sergilenmektedir. Harpyler Anıtı’nın, M.Ö. 5. yy’da Salamis Savaşında ölen Kybernis için yapıldığı düşünülmektedir.
Roma Devri Tiyatrosu:Xanthos Antik Kenti gezilecek yerler arasında ayakta kalmış ve görülmesi gereken yerlerden biridir. M.Ö. 2. yy’da inşa edilen antik tiyatro 2200 kişi kapasitesine sahiptir. Derin orkestra çukuru burada gladyatör ve vahşi hayvan dövüşleri de yapıldığının göstergelerindendir.
Akropol:Xanthos Antik Kenti’nin iki tane akropolü bulunmaktadır. İlki tiyatronun arkasında yer alan Likya Akropolüdür. Burada Likya Dönemi yapıları ve sur kalıntıları görülmektedir. İkincisi ise gişenin üst tarafında bulunan Roma Akropolüdür.
Yazıtlı Dikme:Likya ve Anadolu’nun tarihine ışık tutan önemli bir yazıttır. Likçe ve az bir kısmı da Yunanca olarak toplam 243 satırdır. Xanthoslular, Peleponnes Savaşı öncesi Yunan lideri Melesandor’u Kherei önderliğinde yenerler. Xanthoslular, kahramanları olan Kherei için 11 m yüksekliğinde şiirsel bir anlatıma sahip anıtı dikerler.
Ana Cadde:Oldukça düzenli ve geniş olan taş caddenin sağında ve solunda kaldırımları görebilirsiniz. Cadde boyunca sütunlar, heykel parçaları ve yazıtların bazı parçalarını görebilirsiniz. Caddenin diğer ucunda iki kemerli kapının temelleri yer alır.
Vespasianus Takı:Xanthos Antik Kenti’ne çıkarken yolun solunda kalan kemerli yapıdır. M.S. 69 - 79 yıllarında İmparator Vespasianus Karşısında Nereidler Anıtı’ndan kalan parçalar yer alır.
Xanthos Antik Kenti nerededir diye araştırıldığında Antalya’nın Kaş İlçesine bağlı Kınık Mahallesinde yer aldığı görülür. Fethiye - Kaş karayolu üzerinde yer alan Xanthos Antik Kenti, Kaş merkeze 46 km mesafe uzaklıktadır. Xanthos Antik Kenti, Xanthos Nehri (Eşen Çayı), kenarında yer alan ovaya hakim konumda iki tepe üzerinde kurulmuştur. İlk tepe üzerinde Eşen Çayı’nın kenarında sarpça bir kayalık biçiminde yükselen surla çevrili Likya Akropolü yer alır. İkinci tepe üzerinde ise kuzeyde konumlanan daha geniş ve yüksek olan Roma Akropolü yer alır. Xanthos Antik Kenti, Antik Çağda gemilerin yanaşabileceği kıyı kenti iken, kıyı şeridinin zamanla alüvyonlarla dolması nedeni ile bugün kıyıdan 8 km içeride kalmıştır.
Xanthos Antik Kenti’ne nasıl gidilir soruna pek çok alternatif ulaşım yolu vardır. Karayolu ulaşımı ile çok rahat ulaşılabilen kent, Antalya’ya 212 km, Kaş’a 46 km, Kalkan’a 21 km uzaklıkta yer alır. Özel araçla Kaş - Kınık tabelalarını takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz. Kınık’a geldikten sonra ana caddede yol, Atatürk heykelinden ikiye ayrılıyor. Buradan sağa dönüp tepenin eteklerinde vardığınızda sola dönerek tepeyi çıktığınızda Xanthos Antik Kenti sizi karşılar.
Otobüs ile ulaşım tercih ederseniz Türkiye’nin hemen hemen her yerinden düzenlenen Antalya Kaş otobüs seferleri ile Kaş otogara ulaşmanız gerekiyor. Otogardan Kınık’a giden toplu taşıma araçlarıyla ya da araç kiralayarak antik kente gidebilirsiniz.
Havayolu ile ulaşım sağlamak isterseniz en yakın havalimanı, 105 km mesafede yer alan Dalaman Havalimanı’dır. Havaalanından Kaş’a giden servislerle Xanthos Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.
Xanthos Antik Kenti tarihi açıdan Likya’nın önemli başkentlerinden biridir. Xanthos Antik Kenti gezilecek yerleri, tarih severler için doyurucu bir adrestir. Türkiye’de birçok ören yerinde olduğu gibi Xanthos Antik Kenti girişi de ücretlidir. Müze kartınız varsa burayı yılda iki kere ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Müze kartınız yoksa Xanthos Antik Kenti giriş ücreti 2023 yılı için 25 TL’dir. Xanthos Antik Kenti ziyaret saatleri ise şöyledir; açılış sabah saat 08.00, kapanış akşam saat 17.00’dir. Gişe kapanış saati 16.30’dur. Diğer ören yerlerindeki gibi dini bayramların ilk günü saat 13.00’ e kadar kapalıdır. Bunun dışında her gün ziyarete açıktır.
Xanthos Antik Kenti tarihini keşfederken Xanthos Antik Kenti’ne yakın bir yerde konaklamak isterseniz Antalya villa kiralama seçenekleriyle konforlu bir tatil yapabilirsiniz. Xanthos Antik Kenti gezilecek yerlerin keyfini çıkardıktan sonra huzurlu ve evinizin konforunda rahat edebileceğiniz kiralık villanıza dönebilirsiniz. Antalya villa kiralama ile ailenizle, sevdiklerinizle ya da kalabalık arkadaş grubunuzla eğlenceli ve keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Korunaklı özel havuzlu villalarda otellerin kalabalığından uzakta sakin ve özgür bir tatil yaşayabilirsiniz.
Birbirinden farklı ihtiyaçlara cevap veren modern ve özel havuzlu kiralık villalar her kesimden insanın zevkine hitap eder. Muhafazakar villa, balayı villası, çocuk havuzlu villa, evcil hayvan izinli villa, jakuzili villa gibi pek çok seçenek Villa Reyonu adresinde misafirlerin beğenisine sunulur. Bir evde ihtiyacınız olabilecek modern mutfak ve ev eşyalarıyla konforunuz için tüm ayrıntılar ince ince düşünülmüştür. Antalya kiralık villanızı erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak cazip fiyat avantajları ile daha ekonomik bir bütçe ile kiralayabilirsiniz.
Özellik |
---|